Urenregistratie met Mac Boekhoudprogramma
08 januari 2024 

Urenregistratie met Mac Boekhoudprogramma

Waarom Is het bijhouden van een urenregistratie nuttig voor ondernemers?

Als ZZP'er of ondernemer is het bijhouden van je gewerkte uren in bepaalde gevallen verplicht en in andere gevallen gewenst. Niet alleen geeft het je inzicht in hoe je betaalde uren voor klanten indeelt, maar het opent ook de deur naar belastingvoordelen. Ontdek hier waarom urenregistratie met Mac Boekhoudprogramma zeer eenvoudig werkt en van meerwaarde is voor jouw onderneming.


Urenregistratie: Urencriterium voor belastingvoordelen als zelfstandigen- en startersaftrek

De Nederlandse Belastingdienst beloont ondernemers met verschillende voordelen, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Door minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf te besteden, kom je in aanmerking voor deze fiscale voordelen. Dit betekent niet alleen meer winst voor jou, maar ook minder inkomstenbelasting. Ontdek hoe je dit urencriterium kunt behalen en maximaliseer je belastingvoordelen.


Welke uren tel je mee?

Een cruciaal aspect van urenregistratie voor de Belastingdienst is het bepalen van welke uren meetellen. Van directe gefactureerde uren aan uw klanten tot indirecte uren voor voorbereiding, het werken aan de website en administratie - elk uur draagt bij aan het behalen van het urencriterium. 

Het gemak van digitale urenregistratie

Het handmatig bijhouden van uren in Excel-sheets is inmiddels voor de meeste ondernemers verleden tijd. Ontdek de voordelen van digitale urenregistratie via de app van Mac Boekhoudprogramma. Of je nu een webshop runt of diensten verleent, Mac Boekhoudprogramma is een erg eenvoudige tool voor het bijhouden van de urenregistratie voor iedere zelfstandig ondernemer.
Hierbij is een groot voordeel dat u niet eerst hoeft in te loggen om uw timer te starten en stoppen.

Mac Boekhoudprogramma: Houdt uren bij voor verschillende projecten.


Werkt u aan verschillende projecten tegelijkertijd? Geen probleem, u maakt via de knop 'Projecten'
een nieuw project aan en vervolgens houdt u per project eenvoudig de gewerkte uren bij.

Urenregistratie in verband met facturatie

Klanten willen graag een overzicht ontvangen van gewerkte uren. Zo rekenen sommige klanten nog steeds uurtje factuurtje. Ook in dat geval is het handig als uw boekhoudprogramma het bijhouden van de urenregistratie voor u ondersteunt. U maakt gemakkelijk een specificatie van gewerkte uren bij een factuur voor een bepaald project.

Mac Boekhoudprogramma: meer winst met een zorgvuldige urenregistratie

Mac Boekhoudprogramma biedt een krachtige online urenregistratie tool die geschikt is voor diverse branches. Het houdt niet alleen nauwkeurig bij hoeveel tijd de ondernemer aan projecten besteedt, maar biedt ook inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Leer hoe je met deze tool grip houdt op je projecten, verloren uren voorkomt, en de winstgevendheid verhoogt.

App geïntegreerd en supersnelle urenregistratie.

De pluspunten van een tijdregistratiesysteem met een timer functie

U houdt als ondernemer dus super makkelijk uw gewerkte uren bij. Met een druk op de knop start je de timer en met een volgende druk op de knop stop je de timer. De timer van Mac boekhoudprogramma werkt precies, snel en moeiteloos. U houdt als ondernemer snel en eenvoudig uw gewerkte uren bij. Klik, klak en klaar.

Voordelen van offline tijdregistratie

Ontdek de voordelen van offline tijdregistratie is dat u zeer snel, met een druk op de knop de timer stopt en vervolgens ook weer verder kunt werken. De timer telt met u mee. U hoeft hiervoor niet eens in te loggen, aangezien dit volledig ondersteund wordt voor uw Mac. Factureer op tijd en correct, verbeter je cashflow door foutloze urenregistratie, en krijg inzicht in jouw productiviteit. Met geïntegreerde boekhouding biedt deze timer van Mac Boekhoudprogramma voor het bijhouden van uw urenregistratie waardevolle inzichten in je bedrijfsprestaties.

Wat verandert er in 2024 en erna?

Voor zzp'ers is er ook slecht nieuws. De zelfstandigenaftrek daalt van 5.030 in 2023 naar 3.750 euro in 2024 en zelfs tot slechts 900 euro in 2027. De komende jaren wordt deze aftrekpost verder afgebouwd. ZZP Nederland zet de aanstaande veranderingen op een rijtje. 

Het Urencriterium kent twee hoofdvoorwaarden:

  1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en). In het geval van zwangerschap tellen niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.
  2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer, dan ben je 'startende ondernemer' en hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

    Conclusie: Optimaliseer je onderneming met urenregistratie

    Inzicht in je tijdsbesteding is niet alleen cruciaal voor een efficiënte bedrijfsvoering, maar het opent ook de deur naar belastingvoordelen, wel jammer dat die voordelen als bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek steeds kariger en verder afgebouwd worden. Kies de juiste digitale urenregistratie tool, behaal het urencriterium, geef uw klanten inzicht over uw tijdsbesteding en verhoog de winstgevendheid van je onderneming. Laat urenregistratie niet slechts een verplichting zijn, maar een strategisch instrument om jouw bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.

    Met dank aan Pixabay voor de gebruikte foto's gemaakt door Peter Paar en Ling App.
Over de schrijver
Stephanie werkt al ruim vijftien jaar aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van Mac boekhoudprogramma voor zelfstandig ondernemers. Zo nu en dan schrijf ze een artikel over boekhouden en ondernemerschap. Ze is de eerste en enigste vrouwelijke eigenaresse in Nederland, mogelijk ook in Europa, van boekhoudsoftware.