Aangifte inkomstenbelasting over het vorige boekjaar 2023, voor ondernemers met een Mac
24 april 2024 

Aangifte inkomstenbelasting over het vorige boekjaar 2023, voor ondernemers met een Mac

Iedere Nederlandse ondernemer is weer aan de beurt voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Daar waar die aangifte inkomstenbelasting voor de mensen in loondienst vaak een fluitje van een cent is en alles voorgekouwd wordt, is het voor ondernemers nog best een exercitie. Zeker als je geen boekhoudprogramma hebt, wat het één en ander voor je voorberekend. De hele boekhouding moet weer kloppend en in balans zijn, crediteuren, debiteuren, kortom een correcte financiële rapportage over 2023 voor het MKB.

Mac boekhoudprogramma tips aangifte inkomstenbelasting crediteuren debiteuren balans jaarrekening 2023

Voor ZZP'ers is een basiskennis van de wetgeving rondom de belastingaangifte in Nederland dan ook wel nodig voor de aangifte bij de Belastingdienst. De ondernemer met een bv kan ook uit de voeten, en maakt zelf eenvoudig een jaarrekening aan. Mac boekhoudprogramma maakt het u een heel stuk eenvoudiger om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Zo krijgt u bijvoorbeeld vanuit de App vanzelf reminders als het weer tijd is om uw aangifte voor te bereiden. Ook zitten er diverse tips en controle functies ingebouwd. Het indienen van de juiste aangifte inkomstenbelasting én omzetbelasting (BTW) is nodig om aan alle wettelijke eisen te voldoen en eventuele boetes te voorkomen.

In deze blogpost beschrijven we de belangrijkste stappen en tips om deze aangiftes soepel te doen, specifiek gericht op ondernemers die gebruik maken van een Mac. We gaan ook in op enkele recente wijzigingen in de aangifte inkomstenbelasting uit 2023.

Gebruik van Mac boekhoudprogramma voor ondernemers:

Als ZZP'er met een voorkeur voor Mac-producten, is het logisch om te werken met Mac Boekhoudprogramma. Voor enkele ondernemers lijkt het wel een drempel te zijn om te starten met Mac boekhoudprogramma. Dat heeft er vooral mee te maken dat dit een relatief onbekend merknaam is, in een grote markt aan grotere spelers. Verder zijn er ook ondernemers die graag online willen samenwerken met de boekhouder en om die reden voor een ander pakket kiezen.

Maar goed, ondanks deze kleine nadelen, biedt deze App toch een lange lijst met voordelen. Allereerst als het gaat om beveiliging van uw data en natuurlijk ook als het gaat om het vliegensvlug voeren van de administratie. In de afgelopen 15 jaar is het zo dat nog geen enkele klant haar boekhoudgegevens is verloren.

Wist u ook al dat onze software voor u de volledige belastingaangiften verzorgt? Jazeker, zowel de aangifte omzetbelasting alsook de aangifte inkomstenbelasting worden geheel voor u voorbereid. Het voordeel is dat u ook controlemechanismen heeft, die ervoor zorgen dat u minder fouten maakt bij het bijhouden van de administratie en controles voor u uitvoeren. Heeft u eenmaal leren werken met dit programma, dan kunt u dit proces ook steeds sneller doorlopen.

Gelukkig is Mac Boekhoudprogramma al meer dan vijftien jaar beschikbaar en volledig compatibel met MacOS. Onze App helpt u vlot bij het nauwkeurig invullen van uw belastingformulieren. Mac Boekhoudprogramma biedt ook gebruiksvriendelijke interfaces en integraties met diverse bankrekeningen, waardoor het bijhouden van uw financiële administratie eenvoudig wordt.

Voor de komende jaren willen we graag de gebruiksvriendelijkheid nog meer vergroten. Dan gaat het bijvoorbeeld over het openen van bepaalde schermen, het nog vlugger kunnen invoeren van de administratie en ook het verder blijven verbeteren van ingebouwde controle functies die ervoor zorgen dat onze klanten vlot en foutloos de administratie bij kunnen blijven houden. Natuurlijk staat data beveiliging ook bovenaan ons prioriteiten lijstje.

Organiseer uw financiële gegevens

Het werkt prettig en opgeruimd als u uw financiële gegevens goed organiseert, vooral als zelfstandige. Maak gebruik van de ingebouwde tools op uw Mac, zoals uw webcam en de Finder en andere zoekfuncties, om uw documenten en bonnen te ordenen en gemakkelijk toegankelijk te houden. Met een druk op de knop maakt u een screenshot van uw inkomsten en uitgaven. Facturen en bonnen hoef je zo niet per se in een map bewaren, maar kun je zo makkelijk digitaliseren en lokaal opslaan. Dat scheelt tijd als je ze later terugzoekt. Maar, je kunt er natuurlijk nog steeds voor kiezen om bepaalde bonnen wel in een map te bewaren, zoals facturen van kleinere uitgaven. Als je geen zin of tijd hebt om die verder te digitaliseren, blijft dat een goede optie. Grotere uitgaven waarvan de factuur per mail verstuurd wordt, die kun je makkelijk digitaal bewaren. Het bijhouden van een gestructureerde administratie zal het proces van belastingaangifte aanzienlijk vereenvoudigen en eventuele stress verminderen wanneer de tijd daar is om uw belastingen in te dienen.

Ken je aftrekposten

Als ZZP'er heeft u mogelijk recht op verschillende aftrekposten die uw belastbare inkomen kunnen verminderen en dus uw belastingaanslag kunnen verlagen. Enkele veelvoorkomende aftrekposten zijn de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van deze mogelijkheden en documenteer al uw zakelijke uitgaven nauwkeurig om ervoor te zorgen dat u geen aftrekposten misloopt.

Houd je BTW-administratie bij

Als ondernemer bent u verplicht om omzetbelasting (BTW) te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst. Het is een eis om uw BTW-administratie nauwkeurig bij te houden, inclusief het opstellen van facturen en het registreren van ontvangen en betaalde BTW. Voor kleine ondernemers is het mogelijk om gebruik te maken van de Kleine ondernemersregeling. Ook daarvoor heeft Mac Boekhoudprogramma ondersteuning ingebouwd. Via ons programma kun je ook aangeven of je bepaalde uitgaven deels privé maakt en voor het andere gedeelte zakelijk. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld thuiswerkt en een gedeelte van gemaakte kosten opvoert. Met behulp van Mac Boekhoudprogramma kun je dit proces vereenvoudigen en ervoor zorgen dat je voldoet aan alle BTW-vereisten en de juiste btw-tarieven hanteert.

Plan vooruit en houd deadlines in de gaten

Het indienen van belastingaangiften kan een tijdrovend proces zijn, dus is het belangrijk om vooruit te plannen en deadlines in de gaten te houden. Het mooie is dat Mac Boekhoudprogramma je eraan helpt herinneren om bijtijds de aangifte omzetbelasting in te doen. Eenmalig stel je via 'Instellingen' de periode in waarover je aangifte omzetbelasting wilt doen en vervolgens herinnert het programma je hier tijdig aan.

Controleer de gegevens

Het is natuurlijk belangrijk dat u alle aankopen en verkopen naloopt. Controleer of de data kloppen en ook of deze gegevens in de administratie gekoppeld zijn aan de juiste categorie. Controleer ook of het banksaldo aan het begin en aan het eind van het boekjaar overeenkomt met dat van uw bank. Mochten daar discrepanties tussen zitten, dan kunt u nog even nalopen of u niet per ongeluk een uitgave twee keer heeft ingeboekt. Dat kan natuurlijk voorkomen, corrigeer dit waar nodig. Bekijk ook natuurlijk even of de openstaande debiteuren en crediteuren nog kloppend zijn. Dan loopt u vervolgens ook nog even na over welke periode de afschrijvingen afgeschreven dienen te worden. Voorraad kun je aanpassen wanneer je gebruikmaakt van de aangifte voor de zelfstandige. Je geeft dan zelf de voorraadstand op. Ook de gereden kilometers en de privé kilometers zul je moeten aangeven. Met Mac boekhoudprogramma loopt u stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting heen. Op deze manier blijft het behapbaar en ook nog een beetje leuk naast de andere werkzaamheden.

Raadpleeg uw belastingadviseur voor al uw boekhoudkundige weetjes en tips

Als je je overweldigd voelt door de complexiteit van belastingaangiften, aarzel dan niet om een belastingadviseur in te schakelen voor professioneel advies. Een ervaren adviseur kan u helpen om uw financiën te optimaliseren, mogelijke fiscale voordelen te benutten en ervoor te zorgen dat u voldoet aan alle wettelijke vereisten. We leveren complete rapportages aan, waar je boekhouder zeer waarschijnlijk goed mee uit de voeten kan. Mocht je daar vragen over hebben, dan kun je ook de helpdesk bellen of mailen. We werken ook samen met diverse boekhouders.

En nog een tip, wanneer je een bv hebt, maak dan vast de beginbalans op voor het nieuwe boekjaar. Je neemt de eindstand over uit de kolommenbalans van het vorige boekjaar. Controleer in het geval van een bv ook even de grootboeknummers, heb je die overal juist opgegeven? Je kunt na enkele verkopen even controleren of het banksaldo inderdaad overeenkomt met het werkelijke banksaldo. En loop ook even de debiteuren en crediteuren na die er staan. Kijk ook of er eventueel nog sprake is van mutaties gedurende het jaar in het memoriaal en of het memoriaal ook in balans is. Dan is het volgend jaar bij de jaarafsluiting weer een stapje eenvoudiger om de boekhouding kloppend te krijgen.

Kortom, als ZZP'er met een Mac is het cruciaal om de juiste tools en kennis te hebben om uw belastingaangiften correct in te dienen. Door gebruik te maken van Mac Boekhoudprogramma, wordt het bijhouden van een georganiseerde administratie en het begrijpen van uw fiscale verplichtingen een stuk makkelijker gemaakt voor je. Zo zorg je ervoor dat het bijhouden van je financiële administratie foutloos verloopt, geen tijdrovende klus wordt en eenvoudig bij te houden blijft.

Over Mac boekhoudprogramma
 Mac boekhoudprogramma is ontwikkeld voor de ondernemer met een Mac of MacBook Pro, dit omdat het programma is gebouwd in Swift, Apple's eigen programmeertaal. Het is zo dat u de App kunt installeren op de eigen Mac computer door deze te downloaden. Momenteel verloopt deze installatie buiten de App store om. U kunt in de App store wel een gratis proefversie downloaden. Lees hier meer over de oprichters van Mac boekhoudprogramma.

Over de schrijver
Stephanie werkt al ruim vijftien jaar aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van Mac boekhoudprogramma voor zelfstandig ondernemers. Zo nu en dan schrijf ze een artikel over boekhouden en ondernemerschap. Ze is de eerste en enigste vrouwelijke eigenaresse in Nederland, mogelijk ook in Europa, van boekhoudsoftware.