Data Beveiliging en cyber security voor Zelfstandige Ondernemers met Mac Boekhoudprogramma
22 december 2023 

Data Beveiliging en cyber security voor Zelfstandige Ondernemers met Mac Boekhoudprogramma

Mac Boekhoudprogramma, een veilig offline alternatief in tijden van toenemende cyber aanvallen: security by design

In de moderne zakelijke wereld vertrouwen steeds meer kleine zelfstandig ondernemers, ZZP'ers, voor hun dagelijkse boekhouding en financiële beheer dit toe aan de wat grotere partijen die online de boekhouding organiseren. Mac Boekhoudporgramma kiest er juist voor om een offline alternatief te bieden, gebouwd op het principe van 'security by design'. Met de verschuiving naar digitale boekhoudprogramma's en eisen die de AVG stelt aan ondernemers, is het van cruciaal belang om de veiligheid van gevoelige zakelijke gegevens te waarborgen. Apple stelt hoge eisen aan beveiliging van haar gegevens. Vandaar ook dat Mac boekhoudprogramma ervoor heeft gekozen om haar software aan te passen aan de eisen van Apple en in dat kader een betrouwbaar offline pakket aan te bieden. En, dit is niet voor niets. Zo biedt Artificiele Intelligentie steeds meer mogelijkheden, maar mogelijk brengt dat ook extra risico's met zich mee voor de toekomst.

Ervaring van een klant van gegevensverlies bij een ander online boekhoudpakket

Het is zo dat we laatst gebeld werden door een nieuwe proefklant die specifiek zocht naar een offline pakket vanwege een datalek. Hij had van dit datalek bij een ander boekhoudpakket in verband met de AVG ook melding gemaakt. Hij zocht naar een offline pakket en probeerde Mac Boekhoudprogramma uit, omdat de gegevens van zijn klanten bij een grotere online aanbieder van software zoek waren geraakt en hij niet wilde dat hetzelfde hem nog eens zou overkomen. Hij had hier melding van gemaakt vanwege de AVG. Maar, was nu dus naarstig op zoek naar een alternatief pakket, een offline pakket. En belde dus met onze helpdesk. Hij is sinds kort een nieuwe klant van Mac Boekhoudprogramma en zegt naar 100% tevredenheid al zijn gegevens in het pakket te hebben kunnen opvoeren. Na het doen van een nog oude aangifte inkomstenbelasting 2022 ging hij verder met het verwerken van zijn gegevens in 2023.

Hier volgen zeven tips voor een betere data beveiliging van uw klantgegevens als ondernemer:

1. Kies een Veilig Boekhoudprogramma voor Mac:

Bij het selecteren van een boekhoudprogramma voor je Mac, kies voor een betrouwbare en veilige optie. Controleer of de software up-to-date is en voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen. Mac boekhoudprogramma biedt niet alleen gebruiksgemak, maar ook geavanceerde beveiligingsfuncties. Zo kunt u als enige uw gegevens inzien. Wij van de administratie hebben, in tegenstelling tot online pakketten, zelfs op geen enkele wijze toegang tot uw gevoelige klantgegevens.

2. Implementeer Sterke Wachtwoorden:

Bescherm je Mac en boekhoudprogramma met sterke wachtwoorden door op het beginscherm al een wachtwoord te laten vragen. Dit vermindert het risico op ongeautoriseerde toegang tot je boekhoudgegevens. Ook kunt u uw gegevens verder beveiligen als u dat wenst, daarvoor kunt u zelf zoeken naar een geschikt pakket.

3. Regelmatige Software Updates:

Houd je Mac-besturingssysteem en boekhoudsoftware up-to-date door regelmatig software-updates uit te voeren. We bieden software updates aan, waarvan u vanzelf een melding krijgt. Houdt uw systeem up-to-date. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken, waardoor je systeem beschermd blijft tegen potentiële bedreigingen. Ook voert Apple in ieder nieuw besturingssysteem nieuwe eisen toe. We zorgen ervoor dat de App aan deze eisen blijft voldoen.

4. Gegevensversleuteling Gebruiken:

Versleutel gevoelige bedrijfsgegevens op je Mac met behulp van een programma als . Dit zorgt ervoor dat zelfs als je computer in verkeerde handen valt, de gegevens veilig blijven. Een mogelijk gratis alternatief hiervoor is Cryptomator. Voorheen tipten we in de App Boxcryptor. Die werken vooral samen met Dropbox. Dat is voor zover bekend niet langer gratis, maar kan wel een betaald alternatief vormen. En zo zijn er nog tal van andere aanbieders van data encryptie die u kunt gebruiken wanneer u naast de gebruikelijke data bescherming van Apple in de iCloud verzekerd wilt zijn dat uw gegevens veilig in de Cloud zijn opgeslagen.

5. Maak Regelmatig Back-ups:

Een solide back-uproutine is essentieel voor het behoud van belangrijke boekhoudgegevens. Gebruik Time Machine of andere back-upsoftware om regelmatig een volledige back-up van je systeem te maken. Via 'bestand' en 'maak nu een backup' kunt u op ieder gewenst moment een backup van uw gegevens maken. U krijgt ook automatische herinneringen om de zoveel dagen zodat u niet vergeet om een backup te maken. Via instellingen stelt u in op welke bestandslocatie de backup gemaakt moet worden. En ook kunt u instellen hoe vaak u een reminder wilt ontvangen hiervoor.

6. Bewustzijn van Phishing en Malware:

Wees alert op phishing-aanvallen en malafide software. Voorkom het klikken op verdachte links en download alleen software van betrouwbare bronnen om de kans op malware-infecties te minimaliseren. Zo gaan er Phishing berichten de rondte van Bunq bank en ING bank. U kunt zelf contact opnemen met deze partijen wanneer u twijfelt over de authenticiteit van zo een bericht. Doe dit voordat u op een link klikt, zo voorkomt u dat u voor nare verrassingen komt te staan.

7. Opkomst Artificiele intelligentie:

Met de komst van Artificiele intelligentie is het nog de vraag wat dit in de toekomst kan gaan betekenen voor data beveiliging. Er zijn speculaties dat dit mogelijk extra risico's met zich mee zou kunnen brengen. Zo kunnen Phishiing berichten steeds meer op echte berichten gaan lijken en dus wordt het dan lastiger die van echt te onderscheiden. Blijf daarom alert.

Door deze eenvoudige maar effectieve beveiligingsmaatregelen toe te passen, kun je als kleine zelfstandige ondernemer met een Mac een robuuste beveiligingsbasis leggen voor je boekhoudgegevens. Dit niet alleen ter bescherming van je bedrijf, maar ook om het vertrouwen van klanten en zakelijke partners te behouden.

Tot slot nog een positieve noot als afronding. Mac Boekhoudprogramma voorziet al meer dan veertien jaar de administratie van klanten. In al die jaren dat klanten zelf hun backups maken, is er niet één klant geweest die zijn gegevens is verloren of waarbij ze slachtoffer zijn geworden van een beveiligingsprobleem. Dat is dus 100% klanttevredenheid. Al bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, moet dit de klanten van Mac Boekhoudprogramma toch met een gerust hart 2024 tegemoet gaan. We wensen u en ook alle klanten van Mac Boekhoudprogramma een gelukkig en voorspoedig 2024. Mocht u dit bericht een duimpje geven of delen onder uw klanten, dan waarderen we dat zeer.


Over de schrijver
Stephanie werkt al ruim vijftien jaar aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van Mac boekhoudprogramma voor zelfstandig ondernemers. Zo nu en dan schrijf ze een artikel over boekhouden en ondernemerschap. Ze is de eerste en enigste vrouwelijke eigenaresse in Nederland, mogelijk ook in Europa, van boekhoudsoftware.